SK | EN
 

 

23 júna, 2017

3D tlač a sériová výroba

Jednou z našich hlavných činností ja aj sériová výroba 3D tlačou. Dnes 3D tlač nie len nástroj na prototypovanie ale plnohodnotným výrobným nástrojom. Neustálym zdokonaľovaním materiálov a zrýchlením procesu sa stala konkurenčným nástrojom pre iné výrobné technológie ako vstrekovanie plastov alebo CNC obrábanie. Sériová výroba 3D tlačou je realitou.

Aby ste získali predstavu o čase a nákladoch pri takejto výrobe, popísali sme ich na dvoch reálnych projektoch.

 

150 kusov separátorov

Firma DIAGO je dlhodobým dodávateľom ložísk a strojových komponentov na našom trhu. Oslovili nás s výrobou separátorov, ktoré oddelovali dva valcové profily. Bola to ich prvá skúsenosť s aditívnou výrobou a  neboli si istý, ktorú z technológií zvoliť. Ako najrýchlejšie a najekonomickejšie riešenie sme vybrali technológiu FDM/FFF a materiál Z-ULTRAT.

Separátor je vynikajúcim príkladom komponentu vhodné pre 3D tlač. Vzhľadom na tvar, by bolo súčiastku pomerne náročné vyrobiť obrábaním a strekolisová forma je pri počte 150 ks neekonomické riešenie.

seriova-vyroba-tvaroch-3d-tlac-7

Rozmery súčiastky: 22 x 22 x 15 mm
Doba dodania: 3 pracovné dní

 

seriova-vyroba-tvaroch-3d-tlac-1 seriova-vyroba-tvaroch-3d-tlac-2 seriova-vyroba-tvaroch-3d-tlac-3 seriova-vyroba-tvaroch-3d-tlac-5

100 kusov držiakov

Druhým príkladom malosériovej výroby je tlač držiakov. Dobré skúsenosti nášho klienta s 3D tlačou pri kusovej a prototypovacej výrobe, ho priviedli k rozhodnutiu využiť ju aj pri v väčšom meradle. Zvolili sme rovnaký prístup ako v prvom prípade – FDM/FFF technológiu a materiál Z-ULTRAT.

Oproti prvej zákazke sme však museli o mnoho viac zohľadňovať orientáciu samotného modelu v tlačiarni. Vychádza to z povahy technológie, kedy spájané vrstvy roztaveného plastu nevytvárajú rovnako izotropný objekt ako napríklad pri vstrekovaní. Aby sme dosiahli, čo najväčšiu pevnosť výsledného produktu, vrstvenie bolo kolmo na smer pôsobenia sily.

seriova-vyroba-3d-tlac-tvaroch-8

Rozmery súčiastky: 42 x 28 x 17 mm
Doba dodania: 2 pracovné dni
Cena za 1ks: 1.80 EUR

Porovnanie s CNC obrábaním
Materiál hliník
Cena za 1ks: 6 EUR

seriova-vyroba-3d-tlac-tvaroch-6

 

V obidvoch prípadoch bola flexibilita a cenová dostupnosť dôležitým faktorom, ktorý rozhodol v prospech 3D tlače. Ako môžete sami vidieť výroba pomocou AM technológií je realitou a každý kto sa pohybuje vo výrobnom priemysle by ju mal brať ako jednu z alternatív. Ak rozmýšľate ako najefektívnejšie zduplikovať váš produkt skúste sa s nami poradiť a využiť naše skúsenosti.