SK | EN
 

 

19 marca, 2020

Filament cutter

Vo firme Fillamentum veľmi dobre vedia, že ak ich materiál vyskúšate raz, nebudete chcieť už žiaden iný. Ich tlačové struny sú jednoducho návykové. Nie vždy si však chcete kúpiť celé balenie a na otestovanie kvality vám stačí aj vzorka. Firma nás preto oslovila s požiadavkou, či by sme im nepomohli navrhnúť jednoduchý strihač vzoriek (filament cutter).

Výroba vzoriek fungovala u nich dlhú dobu manuálne. Odmotaním určitej dĺžky z veľkého kotúča, potom jej odstrihnutím a zabalením. Filament cutter 1.0 sa snaží tento proces urýchliť a zjednodušiť. Je navrhnutý ako jednoúčelové zariadenie, kde si nastavíte dĺžku vzorky, ich počet a stroj ich jednoducho nastrihá.

Konštrukčné riešenie

Pri návrhu sme sa sústredili na to, aby bol stroj jednoduchý a spoľahlivý, s dôrazom na minimalizáciu materiálových nákladov. Pre konštrukciu bolo ideálnym riešením použiť štandardizovaný hliníkový item profil kombinovaný plechovými ohýbanými dielmi a 3D tlačenými plastovými dielmi z materiálu ASA. Prihliadalo sa iba na priemyselnú krásu.

Samotné riadenie je postavené na mikrokontroléry Atmega 328P, ktorý obsluhuje servomotor a krokový motor Nema 23. Motor je priamo napojený na podávacie súkolesie a zabezpečuje presný posun plastovej struny. Zároveň druhé koleso je prepäté pružinou, ktorou je možne prispôsobovať prítlak podľa potreby. O pohyb strihacích nožníc sa stará servomotor, ktorý disponuje kovovou prevodovkou. Uživateľské rozhranie disponuje dvoj-riadkovým LCD displejom a štyrmi tlačidlami na obsluhu.

 

Momentálne sa zariadenie testuje a malo by byť schopné vyrobiť 300 vzoriek za hodinu (300 potenciálnych klientov). Už teraz však vieme ako by sa dala verzia 2.0 vylepšiť a viac zautomatizovať. Sme však radi, že sme pri návrhu a výrobe využili všetky naše hlavné nástroje – 3D tlač, CNC obrábanie a rozum.