SK | EN
 

 

25 apríla, 2016

Maker Faire Vienna

Maker Faire sú podujatia oslavujúce remeslo, techniku a umenie, ktoré organizuje po celom svete magazín Make. Vo Videni sa v apríli konal prvý Maker Faire event a my sme tam nemohli chýbaťTretí aprílový víkend sme zameriali do centra Viedne. Maker Faire sa konal v parádnej budove Atelierhaus, vo viedenskej akadémii umení. Event je určený pre všetkých “makerov”, alebo po našom tiež tvorcov.

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_12

Tak, ako to býva zvykom na každom podobnom mieste, vyzeralo to tu ako jedna veľká dielňa. Nemohli chýbať laserové rezačky ani 3D tlačiarne, ktoré sú povinnou výbavou každej digitálnej dielne, fablab-u alebo makerspac-u.

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_10

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_03

Po celej budove bolo cítiť krásnu, dôverne známu vôňu zhorenej preglejky a taviaceho sa ABS (ešteže ventilácia fungovala dobre). Z technických vecí nechýbali roboty, drony a iné hardvérové zariadenia prepojené po sieti (IoT).

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_07

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_01

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_06

Roboty tu mali dokonca svoje vlastné pódium, kde hrali svoj metal. Každé dve hodiny.

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_15

Kedže to máme do Viedne na skok, Fablab Bratislava ako hlavný zástupca nemohol chýbať. Predstavil svoje aktivity a vedeckú hračku. Okrem nich sme tu našli aj Myspectral, ktorý ukazoval svoj spektrometer.

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_16

Na svoje si prišli aj umelecké duše vďaka rôznym vyrezávaným šperkom, vázam a neidentifikovateľným objektom.

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_08

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_09

Návštevníci mohli vidieť množstvo kinetických, technických a inovatívnych zariadení, ktoré sa radšej ani nebudeme pokúšať pomenovať. 🙂

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_19

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_20

Na najvyššom poschodí sa počas dvoch dní konali prednášky a workshopy. Tie boli zamerané na prácu s elektronikou (Arduino a Raspberry Pi), alebo workshop prípravy 3D modelu na 3D tlač. František Palčák zo Slovenska viedol zaujímavý workshop, ktorý vysvetľoval, ako sa dá aplikovať prístup TRIZ – teória riešení invenčných zadaní.

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_05

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_02

Celý event bol organizovaný tak, aby si na svoje prišli technofili všetkých vekových kategórií, a preto bolo všade vidieť aj deti. My sme si z neho odniesli kopec inšpirácie, ešte väčšiu chuť pokračovať v našej práci a pár fotiek, ktorými sme vám (dúfam) aspoň trochu priblížili atmosféru podujatia.

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_21

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_18

Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_14
Maker_Fair_Vienna_Tvar_3D_tlac_3D_printing_04