SK | EN
 

 

12 marca, 2018

Montážne prípravky pre priemysel

Vizuálne príťažlivé veci ako figúrky alebo makety robia 3D tlači vynikajúci marketing. Existuje však mnoho oblastí, či už priemyslu alebo medicíny, ktoré nie sú na prvý pohľad také pútavé, no technológia 3d tlače ich podstatným spôsobom zmenila.

 

Takým príkladom, nie zrovna všobecne známeho využitia, sú konštrukčné a montážne prípravky pre priemysel. Ide o špeciálne komponenty navrhnuté ako súčasť montážnych liniek a výroby. Rýchle modifikácie a prispôsobenie sa potrebám výroby sú v tomto smere veľmi žiadané a každá hodina dokáže ušetriť nemalé finančné prostriedky. 3D tlač v tomto smere ponúka flexibilitu a zároveň ekonomické riešenie pri zmene linky na iný účel.

 

montazne-pripravky-3d-tlac-tvaroch-07

 

Ako najvhodnejším a nami odporúčaným materiálom pre tento druh aplikácie je sinterovaný polyamid. Presnejšie ide o technológiu SLS (Selective laser sinter) a materiál PA12. Polyamid je všoebecne známejší pod označením nylon a hojne sa využíva v obrábaní. Vďaka svojim vlastnostiam ako je pevnosť, tvrdosť a oteruvzdornosť je predurčený na priemyselné aplikácie. Technológia SLS zase zabezpečuje izotropné mechanické vlastnosti vo všetkých smeroch nie len kolmo na smer vrstvenia ako je to napríklad pri FDM technológii.

 

Ukážky prípravkou navrhnutých firmou INAT pripravených pre výrobu vo Volkswagene v Bratislave.