SK | EN
 

 

3d tlaceny mustang shelby lego

12 októbra, 2016

Mustang Shelby na štyri spôsoby.

Len nedávno sme dostali možnosť ukázať plnú silu a rozsah našej výrobnej platformy pri tvorbe projektu pre klienta Swiss RE Management AG, ktorý sa venuje rizikovému poisteniu. Prišiel s požiadavkou o detailnú a ľahko pochopiteľnú ukážku využitia výrobných 3D tlačových technológií. Jeho cieľom bolo interne odprezentovať a pochopiť potenciál 3D tlače, keďže v tejto oblasti vidí veľký potenciál.

dsc00340

Pre projekt sme sa rozhodli využiť legendárne auto Mustang Shelby v jeho LEGO podobe. Na jeho modely sme nechali odprezentovať 4 rôzne materiálové a technologické postupy. V prvom rade bolo nevyhnutné namodelovať digitálny model Mustangu podľa predlohy. Neskôr sa objekt autíčka replikoval v spomínaných štyroch rôznych materiáloch a technológiách vo veľkosti 1:1 a 3:4.

dsc00358

Prvý vznikol plnofarebný sadrový kompozit, ktorý dokáže, ako jeden z mála, realisticky zobraziť a oživiť tlačené predmety vo farebnej verzii. Druhá bola technológia FFF/FDM, v poslednej dobe veľmi populárna metóda, kde je možné tlačiť nové materiály s prímesou dreva. Treťou bola kovová tlač zo zliatiny bronzu a ocele, ktorá vytvorila neuveriteľne peknú a vernú podobu sošky pôvodného LEGO Mustang modelu. A napokon, aby sme ukázali, že model v digitálnej podobe nie je problém zmenšovať ani zväčšovať, sme jednu repliku zmenšili na 75 % pôvodnej veľkosti. Ako najvhodnejší materiál pre túto metódu sa javil detailný plast, pretože zachováva najviac detailov.

detailny plast, 3D tlac sadrovy kompozit, 3D tlac FFF/FDM technologia, 3d tlac zliatina broznu a ocele, 3D tlac

Procesy tlače sme zachytili aj na kameru a vytvorili krátke prezentačné video. Tlačili sme na najnovšej tlačiarni Form 2 a video je dielom z produkcie Tochichip, za čo im ešte raz veľmi pekne ďakujeme.