SK | EN
 

 

25 apríla, 2016

Sila ABS, detail SLA

Pri domácich tlačiarňach sa dnes rozhodujete medzi dvoma základnými variantmi. Buď sa vyberiete cestou odolnejších termoplastov ako ABS alebo PLA, ktoré však nemajú dokonalý povrch a detail, alebo si vyberiete cestu pekných výtlačkov z SLA a DLP tlačiarní ale pri tom upustíte z nárokov na vlastnosti materiálu.

Vo Formlabs si tento problém uvedomoli a preto vytvorili fotopolymér, ktorý je podobne odolný ako ABS ale tlač z neho zachováva detail SLA tlačiarní. Nový materiál dostal názov Tough a mal by vystihovať jeho vlastnoti. Uviedli ho koncom júna a je určený hlavne na inžinierske modely vyžadujúce pevnosť a odolnosť.

Tough-chain

Aké sú naše skúsenosti?

Ako testovacie predmety sme si zvolili karabínu a vzorku materiálu T z nášho vzorkovníka. Pre porovnanie sme tie isté predmety vytlačili ešte aj z číreho detailného plastu. Testovanie bolo založené skôr na priamej osobnej skúsenosti ako na objektívnom presnom meraní.

tough-resin-like-abs-carabiner-1 tough-resin-like-abs-carabiner-2

 

  • Ak ste zvyknutí, že technické materiály sú väčšinou sivé, biele alebo čierne tak pri Tough to vôbec neplatí. Vyrába sa totiž iba v priesvitnej tyrkysovej farbe.
  • Pri tlači karabíny s vygenerovaným podporným materiálom z PreForm-u nevznikli žiadne problémy a tlač sa podarila na prvý krát. Horšie to bolo pri tlači vzorky T. Aj keď tlač sa podarila a povrch bol pekný, vytlačok bol zvlnený na niektorých miestach. Na druhý pokus, pridaním podpôr na niektorých miestach sa zvlnenie odstránilo.
  • Povrchová odolnosť je trocha sklamaním, keďže tak ako pri detailnom plaste je možné do neho vrypnúť nechtom.

  • Oproti bežnému detailnému plastu je flexibilnejší, húževnatejší a menej krehký. Po ohnutí pomaly nadobúda pôvodný tvar. Aj pri pomerne veľkej deformácii sa vráti do pôvodného stavu. Bežný detailný plast väčšinu svojej flexibility po 1-2 dňoch na slnku stratí a je pevný a krehký. Pri pevnom detailnom plaste sa pružnosť nestratila ani po 5 dňoch, takže nie je predpoklad, že by sa mala ďalej nejako výrazne meniť.
  • V čom by mal odolný detailný plast vynikať je pevnosť. Rozhodli sme sa preto zaťažiť vytlačené karabiny fľaškami nášho obľúbeného nápoja Club Mate a tak vyskúšať jeho pevnosť v ťahu. Začali sme najprv prepravkou a štyrmi pollitrovými fľaškami Mate. Postupne sme pridávali do prepravky vždy po štyri fľašky až sme skončili pri 28 (cca 17kg). Pri tomto zaťažení sa karabína z obyčajného detailného plastu zlomila. Odolný plast však v tomto prípade vydržal a dochádzalo iba k jeho čiastočnej elastickej deformácií. Vzhľadom na veľkú pružnosť odolného plastu, by sme ďalšie fľašky mohli pridávať ešte dlho.

tough-resin-abs-like-carabiner-2

Zhrnutie

Naše prvé skúsenosti a testovanie ukázali, že nový materiál toho znesie naozaj veľa ale jeho flexibilita môže byť pri určitých aplikáciách nevýhodou. Získali sme však dobrý prehľad na to, aby sme našim klientom správne odporučili jeho aplikáciu.

Technické parametr odolného detailného plastu

Materiály a Technológie – Detialný plast odolný