SK | EN
 

 

10 októbra, 2014

Čo všetko skonzumuje domáca 3D tlačiareň (II.)

Zákazníci neustále túžia po nových materiáloch s novými vlastnosťami. V prvej časti sme sa venovali hlavne dobre známym materiálom ABS a PLA používaných pri FDM (FFF) tlačiarňach. Teraz si ukážeme hlavne nové materiály, ktoré sa len testujú a dostávajú do povedomia zákazníkov.

Ohybné materiály

Pod vlastným označením sú flexibilné materiály v ponuke už väčšiny väčších výrobcov filamentov. Asi najznámejšie označenia sú FilaFlex, NinjaFlex alebo FlexFill. Líšia sa  Tieto materiály sú veľmi vítané hlavne pri prototypovaní nových súčiastok a výrobkov s ohybnými časťami. Pri nápaditosti dizajnérov sa z nich dá vyrobiť hotový produkt ako je to napríklad pri futuristických topánkach z FilaFlexu.

Nylon

Nylon je označenie pre skupinu syntetických polymérov. Je to jeden z najstarších synteticky vyrábaných polymérov a vďaka svojej pevnosti a ohybnosti sa používa napríklad na výrobu vlákien. Nylonové filamenty pre 3D tlač sa topia pri teplote až cca. 265°C, čo nemusí byť práve teplota, ktorú všetky hlavy tlačiarní zvládnu. Okrem toho má zlú adhéziu k povrchu a pri chladnutí sa podstatné zmršťuje. To robí z neho materiál vhodný hlavne pre pokročilých tlačiarov. Ak však potrebujete pevný a veľmi odolný materiál, tak nylon tieto požiadavky určite spĺňa.

PET

Podobne ako HIPS aj PET (Polyetyléntereftalát) je termoplast, ktorý sa používa často ako obalový materiál na potraviny, nápoje a iné kvapaliny. Má vynikajúce mechanické vlastnosti a je ľahký. Neprifarbený PET je číri a priesvitný. Nie je biodegradovateľný ale dobre sa recykluje pričom nestráca nič zo svojich vlastností. Dá sa použiť priamo na výrobky alebo modely, ktoré prichádzajú do styku s potravinami.

Experimentálne materiály

POROLAY

Experimentálna séria POROLAY zahŕňa v sebe materiály, ktorých spoločným znakom je ich pórovitosť a flexibilita. Skladajú sa z dvoch rôznych materiálov, funkčnej časti, ktorou je napríklad guma (tj rubberlike) a rozpustnej zložky (napríklad PVA, cukor, soľ, alebo rozpustné živice). Jeho výhodou je pórovitý charakter a schopnosť nasávať tekutiny. Okrem toho disponuje tzv. viskoelasticitou, čo je zjednodušene schopnosť materiálu tlmiť mechanické nárazy. Napríklad pri ohnutí materiálu sa vráti do svojho pôvodného stavu ale až po určitej dobe.

 

Vysokoteplotné PLA.

Pri výrobe vysokoteplotného PLA sú pridané do PLA činidlá, ktoré by mali podporovať kryštalizáciu, čo dáva tomuto materiálu vyššiu tepelnú odolnosť. Pre získanie lepších vlastností je nutné výtlačok ešte nechať na niekoľko minút v horúcej vode alebo v teplovzdušnej rúre. Vďaka kryštalizácii získa PLA nie len na tepelnej odolnosti ale aj na tuhosti.

PLA vystužené karbónovými vláknami.

Materiál je zmesou PLA a 15% najemno nasekaných karbónových vlákien (Tenax). Celkovo je materiál veľmi tuhý a pevný ale na druhej strane krehký. Tlačí sa dobre pri teplotách 190 – 200°C a je lepšie použiť trysku s priemerom 0,5mm.PLA vystužené karbónovými vláknami (zdroj obr. https://www.typeamachines.com/products/carbon-fiber-pla)

Elektrovodivé ABS – Conductive ABS

Je to materiál, ktorý má skôr špecifické využitie. Vďaka vodivosti sa dá použiť na tlač elektrických obvodov alebo súčiastok, ktoré vedú elektrický prúd.

 

10550970_318972764944647_7944495646928007938_n
Vynikajúci prehľad materiálov s ich odporúčané pracovné teploty.

Netreba zabúdať, že okrem rôznorodosti materiálov je dôležitejšia ich kvalita. Preto skúsení výrobcovia tlačiarní ponúkajú a odporúčajú používať len svoje materiály alebo len od určitých dodávateľov. Veď bez kvalitného materiálu, ktorý neupcháva trysku a nejde plynule, je akokoľvek vynikajúca tlačiareň zbytočná.