SK | EN
 

 

op-1-synth-xl-3d-print

21 marca, 2013

Kvôli náhradným dielom už netreba písať do Číny

Určite poznáte ten pocit, keď sa vám zlomí kryt na mobile alebo nejaká plastová časť na vašej elektronickej hračke a vy ho potrebujete vymeniť. Sú tri možnosti, ako tento problém vyriešiť. Buď si objednáte nový z oficiálnej stránky, kde zaplatíte kopu peňazí a čakáte celú večnosť, kým vám tovar dorazí.

Druhá možnosť, že si nájdete náhradný diel, na niektorej z množstva stránok, ktoré ponúkajú tovar z Číny, čo vás vyjde síce lacnejšie ale určite sa načakáte minimálne raz toľko a nemáte žiadnu záruku, že vám doručený diel bude sedieť. Tretia možnosť je, že vec zahodíte, vykašlete sa na to a kúpite si novú.

nokia-lumia-820-case

Niektoré spoločnosti prišli však na to, že náhradné diely pre svoje produkty môžu ponúkať aj ako 3D modely, ktoré si stiahnete z ich stránky a v kľude domova vytlačíte. Je to predsa jednoduché a rýchle.

Vzorom by mohla ísť firma Teenage Engineering, ktorá ponúka zákazníkom na stiahnutie náhradné diely pre ich syntetizátor OP-1 Portable Synthesizer. NOKIA použila 3D tlač ako veľmi šikovný marketingový ťah pre svoj model Nokia Lumia 820. Zákazníkovi umožnila stiahnuť si model krytu, a tak necháva na ňom, aby si sám určil akú farbu krytu práve chce.

S časom určite stále viac firiem sprístupní modely svojich dielov, zatiaľ však môžete skúsiť nájsť, ten váš na Thingverse alebo si ho jednoducho namodelovať.