SK | EN
 

 

Velkoformatova 3d Tlac Model Pluc

22 augusta, 2021

Veľkoformátová 3D tlač (veľkoobjemová)

Nie je žiadnym prekvapením, že 3D tlač sa využíva na výrobu čoraz rozmernejších objektov. Osvedčila sa pri malých a stredných veľkostiach, preto vidíme stúpajúci trend, nie len vo vyrobenom množstve (sériová výroba) ale aj veľkosti (veľkoformátová). Zlepšenia v aditívnych technológiách prechádzajú každý deň. Limity veľkostné, rýchlostné alebo materiálové sa stále posúvajú a sú v dynamickom vývoji. Osobitnou kapitolou v tomto je 3D tlač v architektúre a pri stavbe budov, ktorej sa však budeme venovať v samostatnom článku.

Aj keď sa rýchlosť tlače zvýšila, či už zrýchlením posuvu alebo väčšou tryskou, stále je to časovo náročný proces. Netreba zabúdať, že pri väčších objemoch sa spotrebúva viacej materiálu a každá chyba je o to drahšia. Preto je nevyhnutné mať spoľahlivý stroj. Pri väčších rozmeroch vznikajú aj väčšie odchýlky, ktoré sa ale dajú kompenzovať správnou orientáciou, výberom materiálu, trysky alebo krytovaním.

Opäť využitie je veľmi široké od funkčných dielov pre automotive až po prezentačnú a umelecké. Najlepšie si to vieme ukázať na konkrétnych ukážkach a prípadových štúdiách.

Hlavica antického stĺpu

Cieľom bolo vyrobiť vernú kópiu hlavice antického stĺpu slúžiaceho na odlievanie. Tlačením hlavice v jednom kuse sa predišlo dodatočnému spájaniu a opravovaniu spojov, ktoré by boli viditeľné na citlivých detailoch. Model bolo možné vyrobiť frézovaním ale 3D tlač vyšla v tomto prípade ako ekonomickejšie riešenie.

Materiál PLA.
Veľkosť 480 x 480 x 600 mm

3D tlač hlavica pla stlp

 

Model pľúc

Úlohou bola výroba presného anatomického modelu pľúc. Živicový odlievaný model by si vyžadoval formu a celkovo by bol model ťažký na transport. Veľkoformátová 3D tlač z transparentnej živice znížila výrobné náklady na tretinu a umožnila tlač modelu bez spájania.

Materiál detailný plast
Veľkosť 700 x 300 x 300 mm

velkoobjemova 3d tlac model pluc 1

Montážny prípravok

Geometricky zložitý montážny prípravok si vyžadoval nie len presnosť ale musel spĺňať aj náročnejšie materiálové vlastnosti. Technológia SLS umožňuje tlač s vysokou presnosťou pričom materiál PA12 je vhodný pre priemyselné použitie.

Materiál PA12
Veľkosť 670 x 62 x 45 mm

montazny pripravok pa12

Držiak pre ŠPZ na Lamborghini Aventador

Špeciálna požiadavka na tlač držiaku ŠPZ si vyžadoval výrobu jednoliateho kusu bez spojov. Technológia FDM dovoľuje vytvoriť vnútornú štruktúru, ktorá držiak odľahčila. Materiál PETG poskytol zase dostatočnú pružnosť a odolnosť proti vibráciám.

Materiál PETG
Veľkosť 570 x 120 x 170 mm

spz Lamborghini Aventador 1

Dizajnový nábytok

Nová generácia bioplastov spracovaná do podoby dizajnového nábytku a vázy. Na tlač plastu bola použitá technológia FDM, ktorá umožňuje jednoduché a rýchle spracovanie.

Materiál Bioplast
Veľkosť 100 x 100 x 1000 mm a 450 x 450 x 500 mm

Veci, ktoré boli možno pred pár rokomi nevyrobiteľné alebo drahé, môžu byť dnes pre Vás dostupné. Veľkoformátová 3D tlač (Veľkoobjemová 3D tlač) je tu, a stále viac firiem sa pozerá po možnostiach jej využitia vo svoj prospech.