SK | EN
 

 

Makerbot 3D tlač

22 apríla, 2013

Vlastná 3D tlačiareň?

Zdá sa, že konečne nastal čas, kedy sa 3D tlač dostáva do povedomia širšej verejnosti. Ale koľko vlastne stojí taká tlačiareň? Je ťažké ju používať? Čo potrebuje vedieť človek na to, aby také zariadenie obslúžil?

A prečo vlastne by si mal niekto vôbec kupovať tlačiareň? No pretože si môže vytvoriť takmer čokoľvek, na čo si zmyslí a to len s použitím iba jedného zariadenia. Od obalu na iPhone až po strelnú zbraň. Dalo by sa povedať, že je to ako taká malá piecka pre počítačových gíkov.

Koľko stojí 3D tlačiareň?

Do nedávna boli 3D tlačiarne záležitosťou iba väčších firiem, ktoré ich využívali na prototypovanie alebo prezentačné modely. Dnes je situácia celkom iná. Napríklad vďaka open-source riešeniu RepRap môže mať tlačiareň skoro každý. Stačí asi 400 eur a technické nadšenie (keďže ide o hračku, ktorú si musíte doma sami zmontovať). Na tomto riešení však vznikajú po celom svete (najviac ich je v USA) firmy ako huby po daždi, ktoré ho zdokonaľujú. Niektoré ponúkajú rovno hotové mašinky so zárukou a servisom. Tie sa pohybujú v cene približne od 1000 Eur. Ak by ste mali chuť kúpiť si jeden taký stroj nemusíte chodiť ani ďaleko, stačí zájsť napríklad k naším susedom do Česka (EASY3DMAKER) alebo Poľska (CB-printer). U nás by ste zatiaľ takú firmu len ťažko hľadali. Ale na druhej strane sú tu aspoň certifikovaný predajcovia ako AcademyX  alebo Bibus. Ak sa vám však zdá 3D tlačiareň príliš drahá hračka, alebo by ste ju nevedeli dostatočne využiť, môžete si vyskúšať vytlačiť niečo u nás.

Ako funguje 3D tlačiareň

Proces vytvárania by sa dal pomerne jednoducho vysvetliť. Dáta 3D modelu sú rozporciované horizontálne na tenké vrstvy, ktoré sú postupne ukladané na seba, pokým nevznikne požadovaný objekt. 3D modely si môžete stiahnuť alebo vytvoriť sami v niektorom z množstva 3D programov. Na vytváranie modelov však potrebujete určitú zručnosť v danom programe. Pre jednoduché veci nájdete na webe niekoľko jednoduchých kreátorov a aplikácií.

V závislosti od projektu je možné využiť rôzne technológie a materiály. Pre lacnejšie a domáce stroje je bežne používaný plast ABS. Pri drahších veciach to môže byť kov alebo aj sklo. S každým dňom však pribúdajú stále nové materiály a vznikajú stále kvalitnejšie výtlačky.

Ak nie ste veľmi kreatívna osoba a neviete, čo by ste si vytlačili, skúste trochu posurfovať napríklad so slovom 3d print alebo prebehnúť Pinterest. To však neodporúčam robiť počas pracovnej doby, je to návykové.

IMG_07252011-11-16 18.54.37