SK | EN
 

 

17 augusta, 2016

3D golier Mórica Beňovského

Ako sa vám pozdáva nápad zosobnenia výnimočných slovákov zo súčasnosti aj minulosti do podoby šperku? Na podobnej idei sme pred časom spolupracovali spolu s dizajnérom Františkom Tóthom a projektom Flowers for Slovakia. Pod značkou Flowers for Slovakia môžeme nájsť koncept, ktorý sa zaoberá podporou mladých, talentovaných dizajnérov a prezentuje slovenský dizajn vo svete. A nielen to – od roku 2009 napĺňajú autori projektu Lars Kemper a Peter Olah v spolupráci s Michalou Lipkovou z Fakulty architektúry STU v Bratislave svoju dlhodobú víziu praktického vzdelávania v spolupráci s výrobcami z praxe.

Fero Tóth pre ich už v poradí tretiu kolekciu s názvom Pass it on vytvoril šperk v podobe kráľovského goliera, reprezentujúceho životný príbeh Slováka Mórica Beňovského. Celá kolekcia pozostáva z diel mladých návrhárov a šperkárov zobrazujúcich slávnych Slovákov od roku 820 až dodnes. Móric Beňovský bol v roku 1776 vymenovaný kmeňovými náčelníkmi za kráľa Madagaskaru. Ako hovorí sám Fero, Móric je pre neho trochu kontroverzná osobnosť.
IMG_20160525_093606 3D print, collar

mockup2.270 mockup2.267

V tvorbe zvolil golier ako znak dominancie a jeho sily, inšpiráciou jeho tvaru mu boli morské vlny, ktoré Móric za svoj život na cestách brázdil. Golier je vytvorený pomocou technológie sinterovania (SLS), ktorá spekaním jemného prachu laserom zanecháva na výrobku pekný detail a zrnitú štruktúru. Je vyrobený z bieleho polyamidu a následne po vytlačení farbený na tmavošedo (titanovo) a niektoré lamely goliéra zase na zlato.
polyamid, 3D print

IMG_20160525_094353

„Použitie zlatej farby symbolizuje fantázie, klamstvá okolo jeho života no aj jeho odvahu a titán ukazuje na jeho nezlomnú vôľu a víziu, ktorá ho vždy viedla vpred ako kompas. Jeho zámery neboli vždy zlaté no jeho titánové odhodlanie zanechalo drahocenný odkaz, nie len pre Slovensko“. Celá výstava Pass it on je putovná a bude postupne vystavená v rôznych metropolách Európy. Za sebou má festival DMY v Berlíne, pred sebou design week-y v Paríži, Bruseli, Eindhovene, ale aj samostatné výstavy v Budapešti či Viedni, a mal by sa objaviť aj v Bratislave – všetko sa dozviete na facebookovej stránke projektu.

Frantisek-Toth_foto-Adam-Sakovy IMG_20160524_182233

Projekt je súčasťou prezentácie Slovenského predsedníctva v Rade EÚ.