SK | EN
 

 

Sadrový kompozit zcorp 3D tlač

27 februára, 2013

Čo ponúka o 3D tlači slovenský internet

Na slovenskom internete sa už, čo to popísalo o 3D tlači, a aby sme sa neopakovali tak si zhrnieme, čo všetko tam môžete nájsť. Na rozdiel od anglických článkov, nie je toho až tak veľa ale nájde sa niekoľko dobre napísaných článkov, ktoré by sa dali rozdeliť do niekoľkých okruhov.

Všeobecne o 3D tlači.

Asi najlepší článok v slovenčine o 3D tlači napísal portál Techbox. Vysvetľuje, čo je 3D tlač, jej využitie a použitie ale aj perspektívu do budúcnosti. Článok je obsiahli, nenudí a má aj pár užitočných odkazov a videí. Nemenej zaujímavý článok, ktorý je však trochu starší a nie tak rozsiahli, nájdete na ITnews. Je dobré, že 3D tlač si tu našla svoje miesto a to hneď v niekoľkých článkoch. V českom jazyku stoja za prečítanie článok z chip.cz, cnews.cz a technet.cz, ktoré sú rozsiahle a veľmi dobre napísané.

Medicína a 3D tlač

bonesZ toho mála článkov o 3D tlači dostalo pomerne veľký priestor využitie 3D tlače v medicíne. Jednou z najzaujímavejších noviniek bola možnosť vytlačiť si vlastné lieky. S touto technológiou prišli vedci z Glasgowu a táto správa sa objavila hneď na dvoch portáloch tu a tu. Tlačou liečiv, ako technológie budúcnosti, sa zaoberá tiež krátky článok na IT news. Okrem tlače liekov je nemenej zaujímavá tlač ľudských orgánov a tkanív alebo dokonca tlačenie si 3D repliky cievneho riečiska. Určite komerčne zaujímavá je možnosť tlače ľudských kostí a zubov.

3D tlačiarne

formlabsPekná, presná, kvalitná a ešte k tomu ani nie drahá tlačiareň. To je realita, ktorú ponúkla skupina vedcov z MIT. Tí vytvorili tlačiareň pod názvom Form 1. Informácia o tom, že sa vyvíja technológia, ktorá dokáže tlačiť domy zo zmesi piesku, vody a spojiva sa objavila na ITnews asi v septembri roku 2012. Neubehlo ani pol roka a je tu správa, ktorá túto ambíciu len potvrdzuje. Dokonca si takto vytlačený dom postavíte za jeden deň. Ďalšou zaujímavosťou je ekologická tlačiareň, ktorá objavila v rubrike deň v technologickom svete a tá istá rubrika priniesla tiež správu o 3D tlačiareň len za 500 dolárov.

Zaujímavosti

moon3dprintPomerne inovatívnu riešenie ponúkla firma Nokia svojim zákazníkom pri modeloch te­le­fónu Lu­mia 820. Tí si jednoducho môžu stiahnuť a vytlačiť kryt na svoj telefón.  Na perspektívu 3D tlače súčiastok v leteckom priemysle poukazuje článok, ktorý sa objavil na ITnews. Okrem leteckého priemyslu sa do vývoja tlačiarní zapojila aj NASA. Spolu z vedcami z Washingtonu vyvíjajú tlačiareň schopnú tlačiť objekty na Mesiaci vyrobené z mesačnej horniny. Naozaj bizarná ale o to zaujímavejšia informácia je, že je tu možnosť tlačiť dokonca mäso. V New Yorku si zase za pár minút môžete dať vytlačiť bustu firmou MarkerBot.

Aby nebolo všetko o 3D tlači také pozitívne a perspektívne tech.sme.sk sa pozerá na 3D tlač ako na nafúknutú komerčnú bublinu, ktorá raz musí spľasnúť. Je dobré, že sa objavila aj takáto z časti pesimistická informácia a ukazuje aj druhú stránku veci. Pravdou však zostáva, že je to jedna najperspektívnejších technológií budúcnosti, na ktorú sa upriamuje nemalá pozornosť.