SK | EN
 

 

22 novembra, 2021

3D tlač a pokovovanie plastov

Pokovovanie plastov je veľmi populárny proces zušľachťovania hlavne pri vstrekovaných plastových dieloch. V súčasnosti je možné využiť jeho výhody aj pri 3D tlačených dieloch. Proces vákuového pokovovania má nie len estetický efekt, ale zvyšuje aj povrchovú odolnosť výtlačkov.

História

Prvý komerčný proces pokovovania bol vyvinutý ešte začiatkom 60 tých rokov v USA, v automobilovom priemysle. S cieľom odľahčiť nové automobily sa stále viac začali pri výrobe používať plasty a to hlavne ABS. Vzhľad plastových dielov však nebol dostatočne atraktívny. Nová technológia a lesklý vzhľad pokovovaných dielov však priniesol potrebnú eleganciu novým modelom áut. To bol kľúčový aspekt pre masové rozšírenie nie len v automobilovom priemysle ale aj pri výrobe napríklad svietidiel, drobnej elektroniky alebo sanity.

Ako proces funguje

Pokovovanie je zušľachťovací proces, počas ktorého je na povrch vstupného produktu nanášaný kov. Všeobecne je možné na pokovanie výrobkov využiť dva spôsoby – naparovanie a naprašovanie. Častejšie používaným je naparovanie (po anglicky Physical vapor deposition – PVD), kedy celý proces prebieha v špeciálnych vákuovacích systémoch. Týmto spôsobom je možné nanášať naozaj tenké kovové vrstvy na široké spektrum podkladových materiálov tak, aby dokonale kopírovali povrch výrobku a nezanikol najmenší detail. Vďaka skutočnosti, že celý proces prebieha vo vákuu, kde sa tepelná energia šíri oveľa pomalšie, nie je potrebné vyvíjať príliš vysoké teploty a nedochádza tak k namáhaniu vstupného materiálu. Výsledkom je dokonalá reflexná vrstva alebo dekoratívny kovový vzhľad, tzv. chrómovanie.

Pri návrhu je vždy nutné myslieť aj na spôsob uchytenia, čiže pomocné úchyty, ktoré sa môžu po pokovení odstrániť.

Benefity pokovovania

  • zvyšuje atraktivitu a estetické príťažlivosť
  • zvyšuje odolnosť povrchu voči opotrebeniu alebo poškriabaniu
  • zvyšuje mechanické vlastnosti ako pevnosť a tuhosť
  • zvyšuje chemickú odolnosť
  • odizolovanie elektromagnetického vlnenia
  • elektrická vodivosť povrchu
  • nižšia hmotnosť pri zachovaní kovového vzhľadu

Aké sú možnosti pokovovania

Najčastejšie využívanými kovmi sú chróm a nikel ale sú možné i drahé kovy ako zlato alebo striebro.

Maximálny rozmer je približne 40 cm.

Materiály – PA12 SLS, PA12 MJF, živicové materiály (detailný plast)

—–

Ak Vás téma pokovovania plastov zaujala, ozvite sa nám na info@tvaroch.sk a radi s Vami prekonzultujeme ďalšie možnosti.