SK | EN
 

 

3D scanner head 3D tlač

2 januára, 2014

Domáce 3D skenery

Zo začiatku využívané hlavne v priemysle a architektúre sa postupne 3D skenery dostávajú aj do našich domácností. Nášmu reálnemu svetu dávajú digitálnu podobu. Nie je pri nich možno taký rozruch ako pri 3D tlačiarnach ale svoje miesto v tomto 3D priemysle určite majú.

Čo je 3D skener?

Je to zariadenie, ktoré pomocou snímačov zbiera informácie (tvar, farbu) o prostredí alebo objektoch reálneho sveta a potom sa snaží z týchto pozbieraných dát vytvoriť digitálny trojrozmerný model. Z technologického hľadiska sú rozdelené na dve veľké skupiny kontaktných a bezkontaktných skenerov. Nás zaujímajú hlavne bezkontaktné. Fungujú tak, že do prostredia vysielajú vlnenie alebo svetlo, ktoré sa následne odráža od okolitých objektov. Odrazené vlnenie (svetlo) je potom zachytávané senzormi skenera. ktoré ich vyhodnotia a na základe toho vytvoria digitálny 3D model.

Použitie

Tak ako pri tlačiareň alebo iných zariadeniach aj skenery sa líšia technickou vyspelosťou a závisí od toho aj ich použitie. Cenový rozsah je veľký. Kvalitné a presné skenery sa môžu pohybovať na úrovni až stoviek tisíc eur a tie najlacnejšie si zostrojíte aj do sto eur.

Asi v najväčšej mierke sa 3D skenery používajú pri vytváraní digitálnych modelov krajiny. V trochu menšej mierke je skenovanie architektúry, rôznych monumentov, starých budov alebo interiérov. Ľahko a presne sa tak dajú získať presné informácie o rozmeroch. V zábavnom priemysle a hlavne vo filme sa pomocou počítačových efektov dokážu naskenované postavy hercov jednoducho meniť na mutantov alebo fantasy netvorov. Archeológovia si tiež radi 3D dokumentujú svoje objavy. Pomáha im to napríklad pri rekonštrukcii starých miest alebo nájdených predmetov. V medicíne sa bežne skenery používajú hlavne v zubnej protetike alebo na vytváranie implantátov. Dokážu tak veľmi presne reprodukovať nahradzované časti.

VIUscan

Jedným z najmladších odvetví je však oblasť domácich 3D skenerov, ktorých príchod si jednoznačne vynútil rozvoj domácich 3D tlačiarní. Sú schopné skenovať väčšinou malé objekty v rozmere do 30 cm a ich kvalita je dostačujúca pre väčšinu tlačiarní.

Digitizer

Určite zatiaľ najväčší komerčný úspech domácich 3D skenerov zaznamenal Digitizer od MakerBotu. Táto firma má pomerne veľký podiel v oblasti predaja domácich tlačiarní a tým vybudované dobré zázemie. Určite ide o profesionálne riešenie ale jeho cena je pomerne vysoká oproti ponúkanej kvalite.

 

Skenovaná plocha 20.3 (priemer) x 20.3 cm (výška)
Priestorová presnosť +/- 2 mm
Presnosť 0,5 mm
Rýchlosť skenovania cca 12 min.
Počet krokov na otočku 800
Kamera 1,3 Mpx
Cena 1400 $

digitizer-MakerBot

 

Inak sú na tom projekty ako Rubicon a Matterform, ktoré nezastrešuje žiadna veľká firma a financie na projekt si našli cez crowdfunding Indiegogo. Tieto skenery ponúkajú vyššiu kvalitu za neporovnateľne nižšiu cenu

Rubicon

Za projektom stoja litovský mladíci, ktorým sa už v predstihu podarilo nazbierať financie na realizáciu.

Skenovaná plocha
Priestorová presnosť
Presnosť
Rýchlosť skenovania cca 3 min.
Počet krokov na otočku 800
Kamera 15 Mpx
Cena 199 $

Rubicon-3dscanner

 

Matterform

https://www.matterform.net/

Skenovaná plocha 19 cm (priemer) x 25 cm (výška)
Priestorová presnosť +/- 2 mm
Presnosť 0,5 mm
Rýchlosť skenovania cca 3 min.
Počet krokov na otočku
Kamera HD kamera
Cena 579 $

 

Matterform-3dscanner