SK | EN
 

 

9 marca, 2015

Flexi materiál pre vás

Sme radi, že sa v našom portfóliu konečne objavil flexibilný materiál, na ktorý sme dlho čakali. Je od firmy Formlabs, ktorá ho uviedla na trh koncom roku 2014 a pred nedávnom dorazil aj k nám. Ide teda o fotopolymerickú živicu určenú pre technológiu SLA tlačiarní. Materiál by sme zaradili do skupiny funkčných. Je určený napríklad na výrobu a testovanie rukovätí, tesnení alebo pečiatok. My sme si ho vyskúšali pri výrobe ochranného obalu na iphone.

A aké sú naše skúsenosti?

 

Materiál sa dodáva v pollitrovom balení a je asi o tretinu drahší ako ostatné živice. Pomerne hustá konzistencia je výhodou pri tlači, keďže nevznikajú vzduchové bubliny. Je priehľadný s modrastým nádychom. Kvôli svojej flexibilite nie je možné z neho vôbec alebo len veľmi namáhavé tlačiť tenké časti, na ktoré sme zvyknutí pri tlačiarni Formlabs.

 

 

Pri ohýbaní materiálu nie sú žiadne problémy vo všetkých smeroch a aj po viacerých ohnutiach nenastalo porušenie štruktúry materiálu a nevytvorili sa žiadne trhliny. S pružnosťou materiálu je to horšie a nie je možné ho veľmi naťahovať. Po určitom predlžení sa začína trhať.

flexi-material-3dprinting
flexi-material formlabs sla 3d printing

Generované podporné štruktúry sú hrubšie, a aj ich odstraňovanie a zabrusovanie je problematickejšie. Napriek tomu sa povrch dá pekne brúsiť pomocou brúsnych papierov a pilníkov, podobne ako pri pevných materiáloch.

Flexibilný materiál v našom portfóliu materiálov.