SK | EN
 

 

3d tlač mýty legendy

13 marca, 2014

Mýty a legendy o 3D tlači

O 3D tlači sa toho popísalo už naozaj dosť. Čo z toho je pravda a čo z toho je len mýtus vytvorený novinármi hľadajúcimi senzácie?

Mýtus 1. – V budúcnosti bude mať každý doma 3D tlačiareň

Ani v dnešnej dobe všetci nemajú klasickú tlačiareň. Podobne to bude aj s 3D tlačiarňou. Niektorým sa nebude chcieť si doma vyrábať produkty alebo to bude pre nich jednoducho nevýhodné. Radšej si tovar pohodlne kúpia, využijú tlačiarenské služby nejakej firmy alebo zájdu k svojmu susedovi, ktorý 3D tlačiareň má.

https://youtu.be/uSgpJesE-X0

Mýtus 2. – 3D tlač je nebezpečná technológia, pretože umožní ľudom vyrábať zbrane

Áno, 3D tlačiarne umožňujú ľudom vytvárať nebezpečné predmety, ale to dokáže tiež takmer hocijaké iná výrobná technológia. To by sme sa museli obávať hocijakého malého sústruhu alebo frézy a čakať pomaly, že každý stolár nás bude ohrozovať. Navyše 3D tlač dokáže vyrobiť omnoho viac pozitívnych vecí ako tých negatívnych.

https://youtu.be/CRyoKV6NNyI

Mýtus 3. – Budeme môcť tlačiť ľudské orgány

Pokiaľ nebudeme dokonale vedieť ako funguje ľudský organizmus, nie je možné , aby sme ľudské orgány tlačili.

Mýtus 4. – 3D tlačiarne nám okamžite vytlačia všetko, na čo si pomyslíme

V porovnaní s technológiou odlievania alebo vstrekovania je 3D tlač v súčasnosti pomerne pomalá, vyžaduje veľa energie a je limitovaná vlastnosťami materiálu. Aj keď je prísľub, že sa tento čas môže skrátiť dva alebo tri krát, nikdy si počas obednej prestávky nevytlačíte napríklad novú stoličku.

https://youtu.be/MT1-ftYA5wM

Mýtus 5. – 3D tlač nám umožní žiť naveky

Podobne ako to bolo spomenuté pri tlačení ľudských orgánov, ľudský organizmus je veľmi komplexný systém a výmena nejakej časti tela za novú nám nedá nesmrteľnosť.

https://youtu.be/SUvl4YhNKYM

Mýtus 6. – Každý sa stane domácim dizajnérom

Nie každý je kreatívny a má chuť si navrhovať vlastné veci. Sú takí, ktorí si radšej kúpia hotovú vec a navrhovanie nechajú na druhých.

https://youtu.be/0p0TmFlpc0E

Mýtus 7. – Budem si môcť vytlačiť kópiu hocičoho

Skôr ako si vytlačíme kópiu niečoho, je nutné daný objekt naskenovať. Skener nevidí do vnútra objektu a tiež nerozoznáva pohybujúce sa časti. Neposlednom rade je 3D tlač limitovaná dostupnými materiálmi.

https://youtu.be/6kQ_MWIWPbg

Zdroj: 3ders.org