SK | EN
 

 

drmpatent 3d tlac printing

27 februára, 2013

Pirátske kópie dostanú tretí rozmer, alebo nie?

Snívate o svete, kde si vďaka 3D tlačiarňam vytlačíte s použitím rôznych materiálov čokoľvek bude potrebné? Potom je tu nový DRM patent, aby vás z takého sna prebudí.

Odhaduje sa, že zhruba za dvadsať rokov bude možné stiahnuť si a potom na 3D tlačiarni vytlačiť všetko možné od jedla cez oblečenie až po auto či krvné cievy. Naplnia sa tým predstavy sci-fi autorov, avšak s jedným podstatným rozdielom. V sci-fi literatúre či filmoch sa totiž málokedy riešia autorské práva. Kapitalistická spoločnosť bez nich však žiť nedokáže.

Dávno pred tým, než sa nám sci-fi rozprávka splní, máme tu výmysel Amerického patentového úradu menom Manufacturing control system. Pod týmto názvom sa skrýva postup, ktorým každá 3D tlačiareň bude musieť pred tlačou prejsť. Ide o kontrolu digitálnych odtlačkov toho, čo hodláme tlačiť s DRM (Digital Rights Management) databáz.

Podobný postup je pravdepodobne priamou reakciou na vyhlásenie, ktoré urobili zástupcovia BitTorrent severe The Pirate Bay. Vtedy uviedli, že umožnenie prechodu z digitálnej podoby do fyzickej je ďalším podstatným krokom v oblasti kopírovania. Pod názvom Physibles tak momentálne na TPB nájdeme prvé trojrozmerne tlačiteľné objekty.

Na jednej strane teda stojí TPB s víziami o nakŕmení hladujúceho sveta cez 3D tlačiarne, na strane druhej je strach oficiálnych štruktúr z ďalšieho pôsobenia pre počítačových pirátov, ktorí nedbajú na to, že v dnešnej dobe je všetko viac či menej chránené nejakým copyrightovým zákonom. Je šťastie, že obe strany majú ešte minimálne dvadsať rokov na dosiahnutie konsenzu, respektíve nájdenie vhodného kompromisu, ktorý neznamená úplnú anarchiu, ale ani byrokratické potlačenie slobody každého, kto si zaobstará 3D tlačiareň.

Zdroj: cnews