SK | EN
 

 

Milk bottles 3D tlač

11 februára, 2014

Recyklovaný plast ako náplň do tlačiarní

Predstavte si, že by ste “Made in China” nahradili s “Vyrobené v mojej garáži”. Všade okolo nás sú tony plastu, ktorý vyhadzujeme alebo pri najlepšom recyklujeme. Nebolo by ale úžasné, keby sme jednu vec z recyklovali na inú?

Na Michiganskej technologickej univerzite Joshua Pearca pracujú na tom, ako uviesť tento sen do praxe. Zamerali sa najprv na veľmi rozšírený odpad (hlavne v USA) a tým sú plastové nádoby od mlieka. Vyrábajú sa z vysokohustotného polyetylénu HDPE (High-density polyethylen), čo nie je práve najvhodnejší materiál pre 3D tlač, ale túto výzvu prijali a popasovali sa s ňou viac než obstojne. Fľaše treba najprv vyčistiť a odstrániť z nich vrchnák. Potom je fľaša podrvená, roztavená a následne vytvorené vlákno vhodné pre tlač. Náklady na recyklovanie sú podobné ako pri klasickom procese recyklovania separovaného zberu.

recyklovaný plast - recyclable plastic

Projekt nesie názov RecycleBot a je open-source, čiže dostupné pre všetkých. Že samotný nápad nie je zlý, potvrdil aj projekt Filabot, ktorý funguje na podobnej myšlienke.

súčiastky / parts

Ak chcete vidieť začiatky projektu navštívte ich Tumblr stránku.

Zdroj: 3ders.org